Stran ni prikazana pravilna, saj brskalnik ne omogoča Javascripta!


Uporabne in zanimive spletne strani

Internet

Objavljeno: 2016-10-11, Matic Tomšič

Predstavljamo internetne zakladnice znanja in praktičnosti, ki so ob Facebooku, YouTubu in preostalih priljubljenih spletnih straneh pogosto spregledane, pa ne bi smele biti.

Archive.org Archive.org je naslov spletne strani Internet Archive, velikanske digitalne knjižice znanja, ki uporabnikom ponuja brezplačen dostop do milijonov e-knjig in člankov, videoposnetkov, glasbenih in zvočnih datotek ter programov. Internetni arhiv vključuje tudi časovni stroj oziroma Wayback Machine, ki omogoča vpogled v zgodovino večine spletnih strani (v indeksu jih je več kot 450 milijard).

Imgur.com Imgur je ena najboljših spletnih platform za brezplačno shranjevanje in deljenje slikovnega gradiva z drugimi uporabniki v sporočilih, na forumih in družbenih omrežjih. Med drugim ponuja nezapleten uporabniški vmesnik, preprosto registracijo računa (tudi prek profila na Facebooku), podporo vsem najpogosteje uporabljanim slikovnim datotečnim formatom in možnost ustvarjanja animiranih sličic GIF.

Justdelete.me Želite zapreti uporabniški račun pri eni od številnih spletnih storitev in za sabo pobrisati vsako sled? Spletna stran Justdelete.me vam bo povedala, kako to storiti in kako zapleteno bo. Googla se tako znebimo razmeroma preprosto, pri Facebooku bo treba malce potelovaditi, Skype in PayPal vas iz rok ne bosta spustila kar tako, Wikipediji pa je nemogoče uiti.

Duolingo Duolingo ponuja učenje tujih jezikov na najpreprostejši način – s slikovno asociacijo ter nenehnim ponavljanjem izrazov in besednih zvez. Uporabnik se lahko na Duolingu, ki storitev ponuja povsem brezplačno, med drugim uči nemščino, italijanščino, francoščino, španščino, danščino, ruščino, arabščino, kitajščino, esperanto. Pogoj za uporabo Duolinga je sicer (za slovenske uporabnike) osnovno znanje angleščine ali nemščine.

Noisli.com Spletna stran Noisli v ozadju, medtem ko delamo z računalnikom, predvaja sproščujoče ambientne zvoke, ki jih določimo sami. Mogoče je izbirati med zvoki dežja, nevihte, vetra, gozda, reke in valovanja morja, prasketanja ognja, dogajanja v kavarni … Hkrati je mogoče predvajati več zvočnih učinkov in uravnavati glasnost posameznih, da ustvarimo zase najprimernejši ambient.

Ninite.com Spletna stran Ninite bi morala biti prva postaja vsakega uporabnika novega osebnega računalnika. Na enem mestu namreč omogoča namestitev in posodobitev vseh nujnih in priročnih programov ter programskih orodij za operacijske sisteme Windows. Uporabnik preprosto obkljuka tiste, ki jih želi, in požene namestitveni program (Get Installer).

htwins.net/scale2 Na tem malce bolj zapletenem naslovu je ena najzanimivejših stvari na spletu – The Scale of the Universe, grafična primerjava, ki uporabniku pokaže, kako veliko in hkrati majhno je lahko vesolje.

Noexcuselist.com Spletna stran Noexcuselist.com je zbirka najboljših izobraževalnih internetnih portalov, ki uporabnikom znanje s področij programiranja, tujih jezikov, glasbe, akademskih ved, domačih popravil in opravil ter igranja na glasbila ponujajo brezplačno.

10minutemail.com Veliko spletnih strani, ki ponujajo določeno storitev ali informacije, od uporabnika zahteva registracijo z e-poštnim naslovom. Nato se pogosto zgodi, da uporabnik na omenjeni e-poštni naslov začne prejemati številna oglasna sporočila. Če se z enim e-poštnim naslovom registrira na več spletnih strani, lahko nabiralnik hitro postane nerazpoznaven. Tukaj nastopi 10minutemail.com, ki uporabniku omogoča, da ustvari e-poštni naslov z vsega desetminutnim rokom trajanja – to je dovolj, da se nekje registriramo in nato, če je to potrebno, registracijo še potrdimo. E-poštni naslov nato izgine.

Stackexchange.com Če boste kdaj potrebovali odgovor na zelo specifično vprašanje, se obrnite na spletno stran Stackexchange.com, kjer bodo nanj odgovorili tisti, ki se na področje spoznajo najbolj. Stackexchange.com je namreč internetno zbirališče strokovnjakov z vseh področij, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč (seveda le, če je vprašanje v angleškem jeziku).

siol.net

Kontakt


Matjaž Prijatelj A.MIGO s.p.
Med ogradami 40, 5250 Solkan
Slovenija

Tel: 040 241 551
Email: info@a.migo.si
Davčna številka: 31996396
Davčni zavezanec: NE
TRR: SI56 1010 0005 4163 146